Åpne – Fns Menneskerettighetserklæring

Eksempel – Mal for Fns Menneskerettighetserklæring som brukes og tilpasses i WORD– und PDF-format


Mal FNs Menneskerettighetserklæring

Preambel:

FNs Menneskerettighetserklæring ble vedtatt og proklamert av FNs generalforsamling den 10. desember 1948 som en felles standard for alle nasjoner og folk. Denne erklæringen er et fundamentalt dokument som setter standarder for menneskerettigheter og verdighet for alle individer, uavhengig av rase, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial bakgrunn, eiendom, fødsel eller annen status.

Artikkel 1: Alle mennesker er født frie og med samme menneskelig verdighet og rettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskap.

Artikkel 2: Enhver har rett til å nyte alle rettigheter og friheter som er nedfelt i denne erklæringen, uten noen form for forskjellsbehandling, slik som rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annen status.

Artikkel 3: Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.

Artikkel 4: Ingen skal holdes i slaveri eller tvangsarbeid. Slaveri og slavehandel i enhver form er forbudt.

Artikkel 5: Ingen skal utsettes for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Artikkel 6: Enhver har rett til, overalt og når som helst, å anerkjennes som rettslig person.

Artikkel 7: Alle er like for loven og har uten diskriminering rett til samme beskyttelse av loven. Alle har rett til en effektiv rettsmidler utenfor domstolene.

Artikkel 8: Enhver har rett til en rettferdig og offentlig rettssak innen rimelig tid for en uavhengig og upartisk domstol opprettet av loven.

Artikkel 9: Ingen skal bli utsatt for vilkårlig fengsling, arrestasjon eller landsforvisning.

Artikkel 10: Enhver har rett til en rettferdig og offentlig høring for en uavhengig og upartisk domstol når det gjelder hans eller hennes rettigheter og forpliktelser og enhver straffeforfølgelse.

Artikkel 11: Enhver som er anklaget for en straffbar handling, har rett til å bli ansett som uskyldig inntil skyldig er bevist i henhold til loven.

Artikkel 12: Ingen skal utsettes for vilkårlige inngrep i hans eller hennes privatliv, familie, hjem eller korrespondanse, eller angrep på hans eller hennes ære og omdømme. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slike inngrep eller angrep.

Artikkel 13: Enhver har rett til å bevege seg fritt og lovlig innenfor en stats område og velge sitt eget bosted.

Artikkel 14: Enhver har rett til å søke og å nyte trygghet i andre land fra forfølgelse.

Artikkel 15: Enhver har rett til et statsborgerskap.

Artikkel 16: Ekteskapet inngått frivillig av de to parter skal anerkjennes.

Artikkel 17: Enhver har rett til å eie eiendom alene og sammen med andre.

Artikkel 18: Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet. Dette inkluderer frihet til å endre sin religion eller tro, og frihet til å offentlig eller privat utøve sin religion eller tro, gjennom undervisning, praksis, tilbedelse og rituell.

Artikkel 19: Enhver har rett til meningsfrihet og ytringsfrihet. Dette inkluderer frihet til å holde meninger uten innblanding, og å søke, motta og formidle opplysninger og ideer gjennom ethvert medie og uavhengig av grenser.

Artikkel 20: Enhver har rett til fredelig forsamling og foreningsfrihet.

Artikkel 21: Enhver har rett til å delta i landets styre, direkte eller gjennom fritt valgte representanter.

Artikkel 22: Enhver har rett til sosial trygghet og til å få dekning for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter som er nødvendige for hans eller hennes verdighet og frie utvikling av hans eller hennes personlighet.

Artikkel 23: Enhver har rett til arbeid, rettferdige og gode arbeidsforhold, samt til beskyttelse mot arbeidsløshet.

Artikkel 24: Enhver har rett til hvile og fritid, inkludert rimelig begrenset arbeidstid og perioder med betalt ferie.

Artikkel 25: Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans eller hennes helse og velvære, inkludert mat, klær, bolig og medisinsk behandling og nødvendige sosiale tjenester, samt rett til trygghet ved arbeidsløshet, sykdom, invaliditet, enkestand, alderdom eller annet tap av livsopphold i omstendigheter utenfor hans eller hennes kontroll.

Artikkel 26: Enhver har rett til utdanning. Utdanning skal være obligatorisk og gratis for barn på barneskolen. Videregående og høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle basert på ferdigheter.

Artikkel 27: Enhver har rett til å delta fritt i kulturelt liv, å nyte kunst og å dele i vitenskapelige fremskritt og de resulterende fordelene.

Artikkel 28: Enhver har rett til at det opprettes en samfunnsorden der de rettigheter og friheter som er nedfelt i denne erklæringen kan fullt ut realiseres.

Artikkel 29: Enhver har plikter overfor samfunnet der alene den frie og fulle utvikling av hans eller hennes personlighet er mulig.

Artikkel 30: Ingen bestemmelse i denne erklæringen kan tolkes som å gi noen stat, gruppe eller person rett til å engasjere seg i noen aktivitet eller utføre noen handling rettet mot ødeleggelsen av noen av rettighetene og frihetene som er fastsatt her.

 

Eksempel og mal til Fns Menneskerettighetserklæring at bruge og tilpasse – Åbn i WORD– und PDF-Format

Flere Eksempel Mal for Fns Menneskerettighetserklæring



Fns Menneskerettighetserklæring
PDF – WORD Format
Anmeldelser: ⭐⭐⭐⭐⭐ 4.65
Antall anmeldelser- 775

1. Hva er Fns Menneskerettighetserklæring?

Fns Menneskerettighetserklæring er en global erklæring som definerer og beskytter de grunnleggende rettighetene og frihetene til alle mennesker. Erklæringen ble vedtatt av FNs generalforsamling den 10. desember 1948.

2. Hva slags rettigheter er inkludert i erklæringen?

Erklæringen inneholder en rekke forskjellige rettigheter, inkludert retten til liv, frihet og sikkerhet, retten til ikke-diskriminering, tankefrihet, religionsfrihet, ytringsfrihet, retten til utdanning og arbeid, retten til helse, og mange flere.

3. Hvem er ansvarlig for å håndheve Menneskerettighetserklæringen?

Alle medlemsstatene i FN har en plikt til å respektere, beskytte og oppfylle rettighetene som er fastsatt i erklæringen. FN har også ulike organer og mekanismer for overvåkning og håndheving av menneskerettighetene.

4. Er erklæringen juridisk bindende?

Selv om erklæringen i seg selv ikke er juridisk bindende, har den dannet grunnlaget for en rekke internasjonale menneskerettighetsinstrumenter som er juridisk bindende, inkludert internasjonale konvensjoner og traktater.

5. Hvordan kan jeg bruke erklæringen for å beskytte mine rettigheter?

Som enkeltperson kan du bruke erklæringen som et referanseverk for å forstå og hevde dine rettigheter. Du kan også appellere til nasjonale og internasjonale mekanismer for å søke rettferdighet og beskyttelse hvis dine rettigheter brytes.

6. Hva er forskjellen mellom Menneskerettighetserklæringen og menneskerettighetskonvensjonene?

Menneskerettighetserklæringen er et ikke-bindende dokument som fungerer som en veiledning for medlemsstatene i FN. Menneskerettighetskonvensjonene, derimot, er juridisk bindende instrumenter som spesifikt fastsetter plikter og forpliktelser for statene som har ratifisert dem.

7. Hvilke mekanismer finnes for å overvåke implementeringen av erklæringen?

FN har et antall organer som overvåker implementeringen av menneskerettighetene, inkludert FNs menneskerettighetsråd, Menneskerettighetskomitéen, Arbeidsgruppen for vilkårlige arrestasjoner, og mange andre.

8. Hva er betydningen av erklæringen i dagens verden?

Erklæringen er fremdeles svært relevant i dagens verden, og den brukes som et kraftig verktøy til å fremme og forsvare menneskerettighetene over hele verden. Den har dannet grunnlaget for nasjonale og internasjonale lover som beskytter menneskerettighetene.

9. Er erklæringen tilpasset til moderne utfordringer?

Ja, FN og menneskerettighetsorganene fortsetter å arbeide med å tilpasse erklæringen til moderne utfordringer. De har utviklet nye avtaler og veiledninger som adresserer problemstillinger som klimaendringer, teknologi, konflikter, flyktninger og migrasjon.

10. Kan erklæringen endres eller oppdateres?

Erklæringen kan i seg selv ikke endres, men som nevnt tidligere blir den kontinuerlig tolket og tilpasset av medlemsstatene og FN-organene for å håndtere nye og aktuelle spørsmål om menneskerettigheter.

11. Hvordan kan jeg lære mer om Fns Menneskerettighetserklæring?

Du kan lære mer om Fns Menneskerettighetserklæring ved å studere teksten i erklæringen, lese bøker og artikler om emnet, delta i menneskerettighetskurs eller seminarer, samt søke informasjon fra FN-nettsteder og menneskerettighetsorganisasjoner.